Projekt japońskiej firmy architektonicznej

Spiral Window House to projekt japońskiej firmy architektonicznej Alphaville. Wąska lokalizacja znajduje się w sercu Osaki, w otoczeniu kilku domów mieszkalnych. Klient chce mieć widok na rzekę Yodo z domu, a także mieć taras na dachu, aby cieszyć się corocznym konkursem fajerwerków nad rzeką Yodo.

Zamiast po prostu otwierać otwory w kierunku rzeki Yodo, pokazywaliśmy spiralnie małe okna od ziemi do drugiego piętra, jakby wirowały. Taki układ otworów stanowi w szczególności widok na rzekę, ulicę i niebo. Łącząc wnętrze z fantastycznym widokiem, objętość przestrzeni życiowej również rozszerza się wizualnie. Zdecydowaliśmy się używać małych okien zamiast instalować duże okna w centrum elewacji, ponieważ zapewni to równowagę między poczuciem wolności a potrzebą prywatności dla gospodarstw domowych w kontekście miejskim.

Konstrukcja okien

Pod względem konstrukcji tynk nakłada się na ściany, które stają się powierzchniami bez połączeń, ale skrzydłami. Dzięki temu możemy swobodnie umieszczać okna na powierzchni. Poza tym nie było możliwe zbudowanie ściany nośnej na pojedynczej płaskiej powierzchni ze względu na spiralne wyświetlanie okien, więc użyliśmy stalowej ramy do podparcia i udało nam się uzyskać spiralną formę ścian nośnych.

Ponadto otwór na każdej płycie jest trójkątny dzięki zastosowaniu belki Hiuchi, a belka rozciąga się po przekątnej. Te trójkątne nacięcia na płycie tworzą płynną spiralną objętość do wewnętrznego krążenia, od podłoża do tarasu. Chociaż jest to niewielka zmiana geometrii, tworzy przepływ zarówno dla wnętrza, jak i na zewnątrz budynku, co pokazuje wyrafinowaną relację ze skomplikowanym kontekstem.